Největší módní prohřešky při pracovním pohovoru

Ať už se vám to líbí nebo ne, lidé si o vás udělají obrázek hned v prvních vteřinách setkání, a to i lidé z personálního oddělení.

V zásadě platí, že pokud chcete získat vysněnou práci, měl by váš outfit na pracovní pohovor být minimalistický a stylově čistý, rozhodně by neměl odklánět pozornost od toho, co říkáte. Proto se raději vyhněte výrazným barvám, lesklým materiálům a přílišnému vrstvení. A na jaké další módní přestupky si při pohovoru dát pozor?

Nezjistit si "dress code" firmy, kde žádáte o práci

Pravidla oblékání neboli "dress code" jsou v každé společnosti jiná - někde dbají na vysoce elegantní oblečení, jinde nevadí ležérní styl, někde preferují extravaganci a osobitost. Dress code byste si měly zjistit, než půjdete na pohovor, a dle toho se obléci. Přehnaně elegantní outfit do firmy, kde se nosí ležérní oblečení, je stejně špatný, jako snaha zaujmout výrazně trendy oblečením ve firmě, kde se nosí klasicky elegantní a čistý kancelářský styl.

Nevhodný výstřih 

zoom Zvětšit

Outfit volte podle prostředí firmy

Ve firemním světě je příliš hluboký výstřih jedním z nejhorších módních přestupků uchazeček o práci. Nemusíte jít na pracovní pohovor přímo v roláku, ale snažte se nepůsobit vulgárně a lacině. Pokud zvolíte košili nebo blůzu, zapněte si knoflíčky. Za módní faux pas při pohovoru je také považován široký lodičkový výstřih, ze kterého dokonce vykukují ramínka od podprsenky.

Riskantní délka sukně

Ve většině firem platí, že délka sukně by nikdy neměla být kratší než ke kolenům, ale v některých společnostech platí ležérnější styl a uvolněnější pravidla oblékání. Přesto byste si na délku sukně při pracovním pohovoru měla dát pozor. Stejně jako hluboký výstřih, i minisukně se může při pohovoru obrátit proti vám - nezáleží přitom na tom, zda je personalista muž či žena.

Holé nohy

Pokud si zjistíte, že ve firmě, kde se chystáte žádat o práci, platí business dress code neboli formální styl, je nepřípustné dorazit na pohovor bez punčocháčů. Holé nohy, a to ani v létě, nepůsobí v některých firmách důstojně a profesionálně. Vyhněte se barevným, vzorovaným nebo i černým punčocháčům, raději zvolte neutrální tělový odstín, i když je vaše sukně ke kolenům nebo delší.

Nevhodné obutí 

zoom Zvětšit

Extravagantní boty si na pohovor neberte

Sandály a páskové boty rozhodně nejsou tím pravým ořechovým na pracovní pohovor. Obecně platí, že cokoli, co se bude dobře vyjímat na pláži, se na pohovor prostě nehodí, stejně jako boty s otevřenou špičkou nebo patou. Nevhodné jsou boty na extra vysokém podpatku, stejně jako boty výrazné barvy, vzorovaná obuv či boty s výraznou texturou. Nejlepší volbou jsou jednobarevné hladké boty na středně vysokém podpatku, které neodhalují moc pokožky.

Přehnané doplňky

Potrpíte si na výraznou bižuterii a ráda nosíte barevné náušnice, korále či náramky? Pak si je na pracovní pohovor raději odpusťte. Před personalistou byste rozhodně neměly nijak cinkat nebo házet prasátka svými šperky, nevhodné je větší množství prstenů či prsteny s výraznými kameny. V případě doplňků rozhodně platí, že méně je více.

Odkryté tetování

Tetování má v dnešní době spousta lidí. Pokud jste si i vy v mladistvé nerozvážnosti pořídila tetování, nebo prostě máte tetování ráda, snažte se ho na pracovním pohovoru zakrýt. Pokud tedy zrovna nejdete žádat o nějakou kreativní uměleckou pozici. Tetování může odvádět pozornost od pohovoru a pro většinu personalistů není přijatelné.

Ignorování manikúry 

zoom Zvětšit

Hezky upravené nehty jsou základ

Pokud se ucházíte o místo, kde budete pracovat na počítači, pak si rozhodně dejte záležet na stavu rukou a nehtů. Mezi časté prohřešky na pracovním pohovoru patří velmi dlouhé, zdobené gelové nehty výrazných barev nebo naopak neupravené či dokonce okousané nehty. Bezpečnou volbou jsou kratší nehty v neutrální tělové nebo lehce růžové barvě, či jen nalakované bezbarvým lakem.

Silný parfém

Na pracovní pohovor raději zvolte jemnou toaletní vodu než výrazný parfém. Co se týče vůní, a to zvláště těch silných, každému vyhovuje něco jiného a výrazný parfém může být pro některé lidi nepříjemný, dokonce až odpudivý. Pokud se bez parfému neobejdete, stříkněte se jen jednou několik hodin před pohovorem, aby vůně parfému nebyla tak výrazná.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?

TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.



NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.