Projezte se k lepší imunitě

Co jíst v zimě pro zdraví, štíhlou linii a zahřátí? Obecně se v zimě nemusíte bát většího množství kalorií a celkově výživnějších pokrmů, které obsahují důležité vitamíny a minerální látky. Důležité je však i koření nebo třeba houby!

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná je výživná houba, která umí nastartovat obranyschopnost organismu a  je považována za královnu imunity. Prospívá lidskému organismu, je lahodná a obsahuje celou řadu vitamínů a minerálních látek pro podporu zdraví. Vyzkoušejte si hlívu připravit v podobě veganské dršťkové polévky podle receptu od Tropikalia.cz:

zoom

Ingredience:

  • 300 g hlívy ústřičné
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 kostka zeleninového bujónu
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 litr horké vody
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 1/2 lžíce citrónové šťávy
  • sůl a pepř dle chuti?
  • 1 snítka čerstvé majoránky

Postup: Na oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli. Po 3 minutách přidejte rozmačkaný česnek, restujte další minutu. Přidejte na nudličky nakrájenou hlívu (tužší části hlívy odstraňte nebo nakrájejte na menší kousky). Zasypejte mletou paprikou, rozdrobeným bujónem, solí, promíchejte a lehce restujte (max. 30 s), aby paprika nezhořkla. Poprašte lžící mouky, opět promíchejte a za stálého míchání přilévejte vodu. Vařte 20 minut, v polovině vaření přidejte sušenou majoránku. Dochuťte citrónem, solí a pepřem dle chuti. Před podáváním můžete ozdobit čerstvou majoránkou.

Fermentovaná zelenina

Fermentované produkty - například v podobě korejského salátu kimchi - působí příznivě na zdraví, protože obsahují probiotika, které zajišťují rovnováhu střevní mikroflóry, podporují trávicí systém a imunitu. Kromě toho najdete v kimchi spoustu různých vitamínů, esenciální aminokyseliny a minerální látky.

Zázvor

Zázvor dokáže nejen posílit imunitu, ale má i antibakteriální, antivirové a protizánětlivé účinky. Pokud vás zrovna trápí nachlazení, uvařte si silný zázvorový čaj. Nebojte se ho nastrouhat a rovnou ve vodě cca 10 minut povařit. O cenné látky nepřijdete, naopak bude mít zázvorový lektvar ty pravé grády!

Kurkuma

Silným antioxidantem s protizánětlivými a antibakteriálními účinky je kurkuma, která navíc podporuje prokrvení organismu. Obecně patří kurkuma k nejzdravějšímu koření. Používat ji můžete nejen v kuchyni jako koření, ale i ve formě bylinných čajů nebo jako doplněk stravy. 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.

TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.



ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.