Projezte se k lepší imunitě

Co jíst v zimě pro zdraví, štíhlou linii a zahřátí? Obecně se v zimě nemusíte bát většího množství kalorií a celkově výživnějších pokrmů, které obsahují důležité vitamíny a minerální látky. Důležité je však i koření nebo třeba houby!

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná je výživná houba, která umí nastartovat obranyschopnost organismu a  je považována za královnu imunity. Prospívá lidskému organismu, je lahodná a obsahuje celou řadu vitamínů a minerálních látek pro podporu zdraví. Vyzkoušejte si hlívu připravit v podobě veganské dršťkové polévky podle receptu od Tropikalia.cz:

zoom

Ingredience:

  • 300 g hlívy ústřičné
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 kostka zeleninového bujónu
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 litr horké vody
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 1/2 lžíce citrónové šťávy
  • sůl a pepř dle chuti?
  • 1 snítka čerstvé majoránky

Postup: Na oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli. Po 3 minutách přidejte rozmačkaný česnek, restujte další minutu. Přidejte na nudličky nakrájenou hlívu (tužší části hlívy odstraňte nebo nakrájejte na menší kousky). Zasypejte mletou paprikou, rozdrobeným bujónem, solí, promíchejte a lehce restujte (max. 30 s), aby paprika nezhořkla. Poprašte lžící mouky, opět promíchejte a za stálého míchání přilévejte vodu. Vařte 20 minut, v polovině vaření přidejte sušenou majoránku. Dochuťte citrónem, solí a pepřem dle chuti. Před podáváním můžete ozdobit čerstvou majoránkou.

Fermentovaná zelenina

Fermentované produkty - například v podobě korejského salátu kimchi - působí příznivě na zdraví, protože obsahují probiotika, které zajišťují rovnováhu střevní mikroflóry, podporují trávicí systém a imunitu. Kromě toho najdete v kimchi spoustu různých vitamínů, esenciální aminokyseliny a minerální látky.

Zázvor

Zázvor dokáže nejen posílit imunitu, ale má i antibakteriální, antivirové a protizánětlivé účinky. Pokud vás zrovna trápí nachlazení, uvařte si silný zázvorový čaj. Nebojte se ho nastrouhat a rovnou ve vodě cca 10 minut povařit. O cenné látky nepřijdete, naopak bude mít zázvorový lektvar ty pravé grády!

Kurkuma

Silným antioxidantem s protizánětlivými a antibakteriálními účinky je kurkuma, která navíc podporuje prokrvení organismu. Obecně patří kurkuma k nejzdravějšímu koření. Používat ji můžete nejen v kuchyni jako koření, ale i ve formě bylinných čajů nebo jako doplněk stravy. 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?

NOVÉ
Sportovní oblečení v divadle? Proč ne?

Sportovní oblečení v divadle? Proč ne?

Oblečení komerční článek

Ve světě módy pomalu ale jistě mizí nejrůznější tabu. Hranice mezi sportovním oblečením a společenským oděvem je stále tenčí a tenčí a u některých kousků ani nepoznáte, máte-li je obléct do divadla či do tělocvičny. Dnešní doba je jako stvořená pro hledání kreativních způsobů propojení pohodlí a stylu a zařazování sportovních prvků do běžného šatníku. Jak můžete i vy jednoduše zakomponovat sportovní oblečení do elegantních a stylových outfitů?



NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.