4 potraviny, které pozitivně ovlivňují naši psychiku

Může mít jídlo vliv na naši náladu nebo zmírnit stres? Zjistili jsme, jaké potraviny jíst, abyste se cítili dobře po fyzické i psychické stránce.

Luštěniny

Věděli jste, že na psychiku mají pozitivní vliv potraviny obsahující tryptofan? Z tryptofanu si lidské tělo dokáže vytvořit v mozku libovolné množství serotoninu, který je spojovaný nejen s působením v mozku a s vlivem na náladu, ale ovlivňuje i celou řadu dalších procesů v těle. Například se podílí na řízení chuti k jídlu, pohybů střeva nebo vnímání únavy. Mezi potraviny, které jsou bohatým zdrojem tryptofanu, patří například luštěniny.

Kimchi

Důležitou roli při nejrůznějších onemocněních včetně obezity, ale i při psychických nemocech hraje střevní mikrobiom, který tvoří bakterie, kvasinky, houby, viry, plísně a řasy. Abychom svůj mikrobiom udržovali v co nejlepší kondici, měli bychom do svého jídelníčku zařadit probiotické potraviny, neboli potraviny obsahující živé prospěšné bakterie. Ty se nacházejí v kvašené zelenině, kysaném zelí nebo fermentovaných sójových produktech. Výborným zdrojem a zároveň pochoutkou je kimchi - lehce pikantní korejský salát, který zajišťuje rovnováhu střevní mikroflóry, podporuje trávicí systém a imunitu.

Chřest

Kromě potravin bohatých na probiotika, jsou ve stravě důležitá prebiotika, která představují potravu, bez které by se zdraví prospěšná probiotika nemohla rozmnožovat a pečovat tak o zdraví střevní mikroflóry. Přirozeným zdrojem prebiotik je chřest, ale najdete je také v cibuli, česneku, kořenu čekanky, pórku nebo luštěninách.

Ovesné vločky

Abychom se cítili fyzicky i psychicky dobře, vyplatí se jíst potraviny bohaté na vlákninu. Vláknina je živinou pro mikroflóru tlustého střeva a dokonce se označuje jako jeho "čistička". A jak už jsme psali v článku výše, zdraví našich střev má vliv na to, jak se cítíme. Kde vlákninu najdeme? Oblíbeným zdrojem vlákniny jsou ovesné vločky, najdeme ji v celozrnných obilovinách, různých druzích semenek a oříšků, ovoci, zelenině.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.

TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.



TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.