Průřez dějinami módy

Módní šaty, kabátky, luxusní kabelky, boty a další doplňky dělají ženu výjimečnou a dodávají jí pocit svobody. Móda hýbe světem a my jsme pro vás udělali exkluzivní průřez dějinami módy od poloviny 20. století.

50. léta: móda pro panenky

V padesátých letech se ženy oblékaly jako panenky. Nechávaly vyniknout svou ženskost, nosily satén, rozevláté šaty, milovaly mašle a květiny. Ženy padesátých let zároveň působily nadmíru sofistikovaně a elegantně. Stačí si jen vzpomenout na ikony té doby, kterými byly Audrey Hepburn, Sophia Loren či Marilyn Monroe. Po roce 1947 přišel zlatý věk haute couture, tzv. diorovská mánie. Ženy začaly toužit po upraveném stylu, dokonalém sladění doplňků. Součástí takřka každého outfitu byly rukavičky. 

zoom Zvětšit

Sophia Loren jako ikona 50. let

Návrhář Christian Dior se v tomto směru skvěle osvědčil a zapsal se díky tomu do dějin módy. Navrhl kolekci zvanou Corolle (květní koruna), kterou dal vzniknout nejtypičtějším šatům padesátých let – květinovým. V jeho kolekcích se začaly vyskytovat kostýmky s útlým pasem kombinované s bohatými sukněmi. Paříž se po válce opět stala hlavním centrem módy! Dior navrhoval stále nové a překvapivé modely – různé linie sukní, nabírané kabátky, pohrával si s tudorovskými střihy a orientalismem.

60. léta: minišaty

Počátek šedesátých let je spjat s modely Jackie Kennedyové a návrhářky Mary Quantové. Jednalo se zejména o přiléhavé šaty áčkového střihu. Mary Quantové je přičítán vynález minusukní a minišatů, které na sebe v šedesátých letech oblékala i první a nejslavnější topmodelka Twiggy se svou ultraštíhlou postavou. Zajímavostí 60. let je také to, že se začaly prosazovat modelky jiné barvy pleti. Prvním černošskou modelkou se stala exotická Donyale  Luna.

zoom Zvětšit

Ultraštíhlá topmodelka Twiggy

Ve druhé polovině desetiletí začaly vznikat kolekce inspirované Gagarinovým letem do vesmíru (např. Space-Age by André Courrèges, Cosmos by Pierre Cardin) a tvořilo se s neobvyklými materiály jako papír, plast či plexisklo. V té době vznikly plavky bez horního dílu, za jejichž návrhem stojí Rudi Gernreich. Nejvýraznější osobností v šedesátých letech byl módní návrhář Yves Saint Laurent, který uvedl v roce 1966 kolekci prêt-à-porter Rive Gauche, jenž zahrnovala první kalhotový kostým pro ženy.

70. léta: maxišaty

Sedmdesátá léta byla charakteristická tím, že se jednotlivé proudy a vlivy začaly mísit. První polovina 70. let byla ovlivněna Woodstockem, druhá polovina se začínala přiklánět ke všemu, co se dnes považuje za trend 80. let. V první polovině 70. let hrály prim maxišaty, dlouhé pláště, výrazné potisky, vyšívky a pleteniny. Typický byl nadměrný styl a vrstvení – rozšířené tuniky, obrovské rukávy, rozevláté kabáty, kalhoty do zvonu.

Ve druhé polovině desetiletí se pod vlivem zájmu o padesátá léta kalhoty opět zúžily a dominovaly rovné střihy. Ke konci sedmdesátých let přišel undeground, rebelové a s nimi móda osmdesátých let.

80. léta: punková móda

Osmdesátá léta do značné míry ovlivnila kapela Sex Pistols a módní návrhářka Vivienne Westwood, která byla nejen rebelka, ale zejména zakladatelka punkové módy. Později se inspirovala také novoromantismem a 19. stoletím. Vivienne byla zaměřena na historismus, znovu zavedla korzety. Inspirací v té době byl mimo punk také jamajský ragamuffin.

zoom Zvětšit

Sex ve městě: fenomém ženské módy

Módní trendy v osmdesátých letech tvořila řada stylistů módních magazínů, třeba stylistka Maripol. Pouliční móda se spojila s haute couture, což se promítlo například do návrhů známého návrháře Alexandra McQueena.

90. léta: éra supermodelek

V devadesátých letech ovládly světová módní mola supermodelky Linda Evangelista, Christy Turlington, Cindy Crawford, Claudie Schiffer a Naomi Cambell. U nás se stala ikonou 90. let supermodelka Karolína Kurková. Vznikla tzv. antimóda 90. let, ikonou se stala Kate Moss a zpěvák  Kurt Cobain. Z módních návrhářů vynikal Francouz Jean-Paul Gaultier, který navrhoval i kostýmy pro turné zpěvačky Madonny.

Rok 2000 byl ovlivněn hiphopovým gangsta stylem a americkým seriálem Sex ve městě. Ženy si oblíbily drahé módní značky a okázalost. V současné době patří mezi výrazné módní ikony například Victoria Beckham.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.

NOVÉ
Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Estetická dermatologie

S názorem, že holení nežádoucích chloupků je život obtěžující činnost, se určitě ztotožní spousta žen, ale i mužů. Současná moderní doba si vyžaduje dokonale oholené tělo, a to jak na částech, které běžně vystavujeme okolí, tak i v intimních partiích.



DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?