Reborn panenky ? kontroverzní trend

Reborn panenky jsou jako živé, ale přitom nejsou. Naneštěstí některé ženy si to neuvědomují a reborn panenku berou jako skutečné miminko. Je to koníček, nebo závislost?

Co je to reborn panenka?

Reborn panenky mají co nejvěrněji napodobit živé miminko. Jsou schopné ?dýchat?, mají pravé vlasy, řasy, voní jako skutečné miminko a dokonce mají i svůj rodný list. Reborn panenky jsou vyrobeny ze stavebnic, tzv. kittů, jsou ručně domalovávány a jejich tělíčka jsou vyvažovány, aby tělo reagovalo jako živé. Pro dosažení realistického vzhledu se pokožka maluje v několika vrstvách a každá vrstva se vypaluje zvlášť v horkovzdušné nebo elektrické troubě.

zoom

Při výrobě reborn panenek je důležitý každý maličký detail. Reborn panenkám se malují žíly, kapiláry, obočí, nehty. Některé reborn panenky jsou dokonce dodávány i s umělými slinami a dalšími výměšky, jiné mají v těle strojek, který stimuluje dýchání. Není proto divu, že cena reborn panenky se dokáže vyšplhat až na patnáct tisíc korun. Základní verze vyjde na přibližně pět tisíc korun. Pokud byste si chtěla pořídit reborn panenku ze zahraniční, můžete zaplatit i přes tisíc eur.

Reborn panenka jako koníček

Reborn panenky jsou určitým druhem koníčku. Zákaznice si panenku koupí, aby si ji doma naaranžovaly jako doplněk. Ve starožitném kočáru, v ručně vyšívané postýlce nebo třeba na pohovce se reborn panenka krásně vyjímá. Reborn panenka velmi dobře poslouží také jako rekvizita ve filmovém ateliéru či fotoateliéru nebo jako modelka pro švadlenku. Najdou se i zákaznice, které si nechávají vyrobit reborn panenku podle fotografie svého potomka ? chtějí si tímto způsobem uchovat vzpomínku na jeho dětství. Největší zájem je o miminka od narození do půl roku, ale objednat si můžete i batole nebo panenku s podobou většího dítěte.

Reborn panenka jako závislost

Ne pro každého je ale reborn panenka pouze sběratelskou či praktickou záležitostí. Některé ženy se ke své reborn panence začnou chovat jako ke skutečnému dítěti. Na internetu jsou k nahlédnutí rozsáhle fotogalerie, v nichž se hrdé majitelky reborn panenky chlubí, že pořídily své ?holčičce? zimní bundičku, takže s ní mohou jít konečně ven. Nechybí fotky z rodinných výletů a akcí. Vášnivé fanynky reborn panenek jsou schopné utratit za svou závislost neuvěřitelně vysoké částky, nakupují pro svou panenku značkové oblečení a panence věnují veškerý svůj čas.


V zahraničí jsou pak reborn panenky využívány i jako terapeutická pomůcka pro matky, kterým zemřelo dítě, nebo pro ženy po potratu. Podle některých odborníků je ovšem efekt této metody sporný. Většina českých psychologů je skeptická a nevěří, že by panenky fungovaly jako terapeutická pomůcka pro někoho, kdo přišel o dítě. Ještě problematičtější je podle nich trend, kdy si nešťastné matky po smrti svého dítěte pořizují jeho přesnou kopii.

Koníček jako každý jiný

Majitelky reborn panenek tvrdí, že na jejich koníčku není nic kontroverzního či dokonce zvráceného. Nechápou, proč reborn panenky někomu vadí. Pokud panenka slouží jako dekorace, není důvod soudit ženy, které si panenky pořizují. Každý z nás utrácí za něco jiného a vášeň pro cokoliv obvykle stojí peníze. Vášnivý rybář je schopen utratit desetitisíce za vybavení, sběratel starožitností zaplatí nepřiměřeně velkou částku za věc, kterou by někdo jiný odnesl k popelnici, nadšený lyžař investuje do sportovního vybavení. Za zvážení stojí pouze to, zda-li se z našeho koníčku nestává nezdravá posedlost, která nám přinese více starostí než radostí.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!

TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.



TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?