Pravda o hubnutí a citronech

O zázračných účincích citronů se dovídáme v každém druhém článku o hubnutí. České i zahraniční celebrity doporučují pít ráno na lačno teplou vodu s citronovou šťávou. Tvrdí, že je to skvělá detoxikace, jsou po tomto kyselém nápoji stále štíhlí a fit. Pravda nebo lež?

Tvrzení 1: Citronová voda detoxikuje

zoom

Detoxikace je příliš obecný termín

Detoxikace těla pomocí citronové vody je nesmysl. Lidské tělo je příliš složité na to, abychom jej dokázali zbavit toxinů pouhým pitím vody s citronem nebo konzumací jakékoliv jiné „zázračné“ potraviny. V citronech i pomerančích se sice nachází rostlinný antioxidant (limonen), vitamíny a řada dalších prospěšných látek, ale například 1 litr šťávy z citrusů obsahuje pouze 100 mg limonenu. Podle vědců je však třeba, abychom do těla dostali minimálně 500 mg limonenu, tedy až 5 litrů šťávy z citronů denně. Teprve pak můžeme začít mluvit o nějakých detoxikačních účincích.

Závěr: Zázračné přísliby detoxikace organismu pomocí jakékoliv potraviny berte s rezervou. Citrony i další ovoce, nebo třeba zelena sice přispívají k dobrému zdraví a měli bychom je do svého jídelníčku zařazovat, ale nečekejte zázrak po vypití jedné skleničky citronové šťávy, ani se nesnažte do sebe dostat 5 litrů vody s citronem za den. Věřte, taková kúra vám dobře neudělá.

Tvrzení 2: Citronová voda zlepšuje trávení

zoom Zvětšit

K alkalizaci těla slouží i jablečný ocet

Nejčastěji můžeme slyšet o tom, že citrony, ideálně v kombinaci s vodou a při ranní konzumaci na lačno zlepšují trávení. Některé zdroje tvrdí, že kyselost citronové vody podporuje optimální kyselé prostředí v žaludku, což zní sice na oko odborně, ale ve skutečnosti se jedná pouze o spekulaci bez důkazů. Naopak u některých jedinců může kyselé ovoce způsobovat křeče a bolesti břicha. Jako důkazní materiál slouží pouze stará studie, podle které kyselina citronová může (ale nemusí) zvyšovat absorpci hydroxidu hlinitého, což je složka neutralizující kyselost v žaludku.

Závěr: Pití vody s citronem působí na každého jinak. Jestliže pozorujete, že se po konzumaci citronů cítíte dobře či dokonce lépe, klidně v ranním rituálu pití (teplé) vody s citronem pokračujte. Stejně tak můžete organismus alkalizovat pitím vody s jablečným octem.

Tvrzení 3: Citronová voda zvyšuje absorpci vitamínů

zoom Zvětšit

Šípky jsou na vitamín C bohatší než citrony

Citrusové plody skutečně zvyšují absorpci minerálů a vitamínů. Například veganům, kteří mohou mít problémy s nedostatkem železa, se doporučuje, aby potraviny bohaté na železo (dýňová a sezamová semínka, sušená rajčata, čočka, špenát, quinoa, tempeh, fazole, brambory aj.) konzumovali v kombinaci s pomerančem, grapefruitem apod., což zvyšuje absorpci železa v nich obsažených. Navíc vitamín C se nenachází pouze v ovoci, ale také v některých druzích zeleniny (červená paprika, růžičková kapusta, brokolice, zelí) nebo třeba v šípku, který obsahuje až desetinásobek vitamínu C oproti citronům.

Závěr: Není třeba pít teplou vodu s citronem, abyste dosáhli lepší vstřebatelnosti vitamínů a minerálů. Mnohem lepších účinků dosáhnete, když si dáte potraviny bohaté na vitamín C jako přílohu ke svým oblíbeným pokrmům. Naučte se v kuchyni experimentovat.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.

NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!



TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!