Uzené maso a zdraví: Mýty versus realita

Pomalé uzení studeným nebo teplým kouřem představuje jednu z nejstarších forem konzervace masa. Přesto kolem něj panuje řada mýtů. Zjistěte, kde je pravda.

Způsobuje uzené maso rakovinu?

V posledních letech se objevuje řada studií varujících před zdravotními riziky grilovaného a často i uzeného masa. Vysoké teploty podle nich zvyšují riziko rakoviny tlustého střeva. Nejproblematičtější je prudké grilování a zuhelnatělé kousky masa na povrchu. Obsahují polycyklické aromatické uhlovodíky, které mohou být potenciálně nebezpečné. Problém se týká hlavně letního grilování, uzení trpí tímto mýtem neprávem.

img

Ovonění kouřem z přírodního dřeva dodává jídlu chuť a působí také jako zdravý konzervant.

Jak se vyvarovat zbytečného rizika?

Vyhnout se rychlému grilování masa zprudka. Viditelně zuhelnatělé kousky před konzumací odřízněte. Při uzení masa v domácí udírně volte pozvolný postup bez vysokých teplot. Nejpomalejší uzení studeným kouřem běžně probíhá při teplotách do 30 stupňů. Maso tak vysouší a zbavuje vody. Jde o jeden z nejstarších druhů konzervace masa.

Výhody konzumace uzeného masa

  • Výborná chuť a jemná struktura díky kouřové úpravě.
  • Blesková příprava – jednou vyudíte a pak už jen vyndáte z lednice nebo mrazáku. Sušené maso nemusí dokonce ani do lednice.
  • Bezpečné skladování – dobře uzené až vysušené maso vám vydrží i měsíce.
  • Dobrý a rychlý zdroj bílkovin.

Nic se nemá přehánět

zoom

I když má uzené maso řadu výhod, nehodí se k dennodenní konzumaci – a to zejména maso a klobásy koupené v supermarketu. Ty obsahují zbytečně sodíku a dalších příměsí. Ani u doma uzeného červeného masa, ryb a drůbeže však neexistuje doporučení, jak často je jíst. Berte je jako zpestření běžného jídelníčku.

Pozor na nadbytek tuku a soli

Nebezpečí některých druhů uzeného masa nebo klobás spočívá ve vysokém procentu nasycených tuků. Při konzumaci ve vyšší míře zvyšují riziko srdečních chorob, nadváhy nebo dokonce obezity. Řešení je jednoduché: Vybírejte k uzení libové kousky masa a do klobás nepřidávejte zbytečně moc tuku ani kořenicích směsí s vysokým obsahem soli.

Pozor také na zbytečné nasolování masa. Nadbytečný příjem sodíku zvyšuje krevní tlak, zatěžuje srdce i ledviny. Vychytejte svůj lák na maso tak, aby obsahoval přesně tolik soli, kolik je potřeba pro kvalitní konzervaci. To platí i pro ryby. Například losos často obsahuje vysoké procento sodíku.

Riziko bakterií: Mohou uzené maso těhotné ženy, děti a citliví jedinci?

Obecné doporučení říká, že by se těhotné ženy a citlivé osoby měly vyvarovat konzumace uzeného masa, protože může být kontaminováno bakteriemi a parazity. Záleží také na způsobu úpravy. Pokud maso předem předvaříte nebo udíte/sušíte dostatečně dlouho, eliminujete zdravotní rizika.

Nejčastějším zdrojem problémů bývá nevhodně naložený a uzený losos, který v čerstvém stavu často obsahuje bakterie zvyšující riziko zdravotních problémů. Problémy může způsobit i nevhodné skladování masa.

Můžeme být závislí na uzeném mase? 

zoom

Ano. Zatímco doma vyuzené dobroty způsobují závislost hlavně kvůli chuti a příjemným chvílím stráveným u udírny, kupované maso a klobásy skutečně mohou obsahovat návykové konzervanty a kořenící směsi. Vyhněte se raději uzeninám s dlouhou trvanlivostí a výraznou chutí.

Závěr: Pomalu uzené maso neškodí, ale všeho s mírou.

Uzené maso a ryby představují skvělou obměnu běžného jídelníčku. Doplňují bílkoviny, jsou raz dva hotové a dlouho vydrží. Kromě bílkovin vám dodají i cenné minerály, například železo, které často chybí například ženám v produktivním věku. Ovonění kouřem z přírodního dřeva dodává jídlu chuť a působí také jako zdravý konzervant.

Losos, krkovička nebo klobásy: Na čem si pochutnáte nejradši? Napište nám do komentářů.




Komentáře

NAPSAT KOMENTÁŘ Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Pouze Vám na ní zašleme ověřovací zprávu.
(Váš komentář se zobrazí až po ověření Vaší e-mailové adresy.)

Jméno


Email


Komentář
:-) ;) ;) ;) :-( :-)   text tučně text kurzívou podtržený text pěkný odkaz YouTube video


Pošlete mi oznámení o dalších komentářích.
Zde se můžete Zaregistrovat (bez zaslání komentáře), případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Léto plné slev se společností Xiaomi

Léto plné slev se společností Xiaomi

Životní styl komerční článek

Xiaomi, přední světová společnost v oblasti spotřební elektroniky a výroby mobilních telefonů, pořádá akci s názvem Léto plné slev. Do 31. července 2022 si fanoušci této značky mohou pořídit nejrůznější produkty za skvělé ceny a zpříjemnit si tak léto. Kompletní nabídku najdou na stránkách oficiálního e-shopu Xiaomicesko.cz a ve všech Xiaomi prodejnách.

NOVÉ
Dřevěné nádobí se vrací zpět v plné slávě

Dřevěné nádobí se vrací zpět v plné slávě

Životní styl komerční článek

Dřevěné nádobí není žádnou novinou na trhu. Je ale pravdou, že potřebuje trochu jinou péči, než klasické nádobí, které běžně používáte v kuchyni.



NOVÉ
Tipy, jak ušetřit v době finanční krize a zdržování

Tipy, jak ušetřit v době finanční krize a zdržování

Životní styl komerční článek

Vysoká inflace má za následek růst cen ve všech oblastech, a to včetně těch zásadních, jako jsou potraviny, energie, pohonné hmoty, půjčky, hypotéky, ale i stavební materiál. Lze ušetřit nebo alespoň dopady zdražování na rodinný rozpočet eliminovat?