Jak vyčistit sedací soupravu?

Na sedacích soupravách se zejména v domácnostech s dětmi nebo zvířecími mazlíčky často objevují odolné skvrny. Jejich vyčištění se nejlépe daří s profesionálními parními přístroji, pokud jej však nevlastníte, můžete vyzkoušet metodu klasického ručního čištění.

img

Správný postup pro odstranění skvrn

Na sedací soupravě se nejčastěji objevují skvrny od pití a jídla, mnohdy mastné nebo odolné. Důležité je znát povrch vaší sedačky a přizpůsobit se mu jak přípravky pro čištění, tak zvolenou metodou. Měli byste znát několik základních pravidel:

1. Skvrny se zbavte co nejdříve. Čím déle ji na sedačce necháte zasychat, tím hůře se bude odstraňovat.

2. Při čištění povrch nedřete a zbytečně netlačte. Mohli byste potah sedací soupravy nevratně poničit. Použijte světlý hadřík z mikrovlákna.

3. Abyste se zbavili skvrny bez pozůstatku v podobě nepěkné mapy, odstraňujte ji od okrajů ke středu. Následně dočistěte celý kus sedačky se skvrnou (sedák, područku, opěradlo apod.), abyste zamezili vzniku ohraničené mapy.

4. Pokud nevíte, co skvrnu způsobilo, začněte s čištěním studenou vodou. Některé nečistoty se při působení teplé vody srazí a jejich odstranění je o to namáhavější.

5. Nepoužívejte přípravky s chlorem a jinými bělicími složkami. Přípravek vždy předem vyzkoušejte na malém kousku sedačky, který není vidět.

Rady k odstranění skvrn na sedací soupravě

Na skvrny použijte vhodný přípravek z drogerie určený na čištění daného povrchu. Babské rady však doporučují také:

  • dětský šampon, který jemně čistí mastné skvrny,
  • žlučové mýdlo na organické nečistoty,
  • zasypání solí na skvrny od červeného vína či ovoce,
  • šťávu z citronu na skvrny od čaje a dalších zabarvujících nápojů a jídel,
  • ledovou kostku, se kterou snadno odstraníte žvýkačku i skvrnu od čokolády (po zmrazení stačí sloupnout),
  • pěnu na holení na odolné skvrny např. od propisek (nastříkat a po několika minutách setřít suchým hadříkem),
  • studenou vodu s trochou mýdla na skvrny od krve.

Na skvrny od moči použijte pachy neutralizující ocet

Pokud se na sedačce stala nehoda malému dítěti nebo zvířeti, k odstranění skvrny i pachu použijte směs vlažné vody, trochy octa a dětského šamponu. Napěněnou směs nechte působit několik minut a poté ji setřete. Mastné skvrny zkuste opatrně vyžehlit přes suchou utěrku nebo piják. Tato metoda je účinná i na vylitý vosk.

Když sedačku nezachrání ani profesionálové, pořiďte si novou

Pokud se vám skvrnu na sedací soupravě vyčistit nepodaří, můžete oslovit profesionály se speciálními přístroji. Další možností je zakoupení potahu nebo rovnou nové sedačky. Výhodně koupíte sedací soupravy na Expedo.cz či Expedo.sk, kde si můžete nový nábytek vybrat podle rozměrů, barvy i uspořádání. Objednejte si novou sedačku pohodlně online a získejte navíc dopravu zdarma. 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!

ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.



NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.