Když lyže, tak jedině z automatu

Potřebují-li servis, oproti autu, jež vám píše naléhavé vzkazy na palubní desce a významně poblikává, se lyže chovají jako zamlklí introverti. Přesto mají svůj způsob, jak vám dát najevo, že nejsou v kondici. Postarejte se o ně, aby se pak ony mohly na svahu postarat o vás. Ve hře je požitek z lyžování, sportovní výkon i vaše bezpečnost.

img

Párkrát vám dovolí, abyste je po lyžovačce hodili ještě mokré do kouta a šli se bavit, když après ski volá. Věčně vám to ale tolerovat nebudou. Zanedbané lyže se chovají jako vrtošivá dáma, která udělá všechno pro to, aby si jí ostatní všimli. Odmítá poslušnost a funguje na půl plynu (přesněji řečeno na třetinu svých možností). Jinými slovy, nad lyžemi, které neprošly servisem, nebudete mít plnou kontrolu a svezení bude stát za houby. Z radosti se stane dřina, takže v lepším případě budete večer utahaní, v tom horším se na svahu zraníte. 

Kdo je na svahu pánem? 

Jak přesně poznáte, že vaši miláčci nutně potřebují péči? Vlastně byste to nikdy neměli pocítit na vlastní kůži. Lyže by měly projít servisem preventivně, a to před každou zimní sezónou, pak přibližně po týdnu lyžování (v závislosti na kvalitě sněhu) a na konci zimní sezóny před přestěhováním do komory. 

Každopádně nejvyšší čas zajít do servisu je, když lyže: 

► jedou trhaně, nebo vůbec; 

V pozvolnějších částech sjezdovky si musíte při jízdě pomáhat hůlkami a na mokrém sněhu vás předběhne i šnek. 

Když si pak lyže sundáte, možná dokonce uvidíte na skluznici šedý povlak jako příznak vyschnutí a naléhavého volání po vosku, který snižuje tření a nedovolí sněhu lepit se na skluznici. Začátečníci se mohou obávat, že navoskované lyže jedou příliš rychle. Nebojte se, není pravda. Na lyžích po servisu naopak uděláte větší pokrok v kratším čase. 

► podkluzují a jedou si, kam chtějí; 

Dá vám velkou práci udržet směr, cítíte, že lyže jsou nestabilní, na zledovatělých místech až neovladatelné. 

Na vině jsou tupé hrany, které po sjíždění zmrzlých plání, přejíždění ledu či kamení a po přešlapávání ve frontě na vlek nutně potřebují přebrousit. Počítejte s tím, že technický sníh dá hranám zabrat víc než přírodní pokrývka. Jestli chcete, aby vaše lyže pracovaly jako ostrouhané pastelky v první den školy, měli byste je nechat nabrousit po každých pěti až deseti dnech na horách. Fajnšmekři ovšem pocítí změnu k horšímu třeba i po jediném dni na ledovce. 

A jestli objevíte na hranách zrezivělá místa, vyrazte do servisu hned. Čím déle byste čekali, tím víc materiálu z lyže by servisman musel při broušení odebrat a tím kratší by pak byla životnost lyží. 

img

► mají na skluznici škrábance a rýhy; 

Skluznice lyží je opatřena strukturou, která má podobnou funkci jako vzorek na pneumatice – zařídí, že lyže přilne k povrchu. Její poničení v podobě rýh (a možná i děr) se pak pochopitelně odrazí na kvalitě jízdy, navíc může dojít i k vytržení celé hrany lyže. Proto nechte v servisu zalít poničená místa speciální hmotou, případně vám tam nahradí celou poškozenou část skluznice. 

► vázání vypíná buď příliš často, nebo vůbec; 

Správně seřízené vázání může být tou jedinou bariérou mezi vámi a komplikovanou zlomeninou nohy (nebo ještě horším zraněním). 

Nové vázání vám odborník seřídí podle vašich lyžařských zkušeností a fyzických dispozic. Nezapomeňte proto vzít s sebou lyžařské boty. Vázání musí přesně „poznat“, kdy kritický okamžik na sjezdovce ještě zvládnete a kdy hrozí pád a je třeba odepnout lyži od boty. 

Tuto schopnost mohou narušit povětrnostní podmínky, velký mráz nebo jarní teploty, proto i používané vázání by měl aspoň jednou za rok zkontrolovat odborník. Únava materiálu ani funkční poškození (stačí vypadlý šroubek) nemusí být na pohled patrné. 

► jsou nové. 

Ano, i úplně nové lyže potřebují servis. Samozřejmě ne kvůli šrámům z terénu, ale aby byly připraveny na super jízdu. Servis, jímž prošly v továrně, nestačí. Lyže potřebují takzvaně „naformátovat“. 

Stroje vítězí 

Pokud si lyže půjčujete, jste ve výhodě, protože o servis před sezónou ani po ní se starat nemusíte. Stačí, když je vždy po pár dnech na horách necháte přebrousit. 

Manuálně zruční lyžaři, kteří nechtějí, aby na jejich vlastní prkýnka sahal někdo cizí, se rádi pouštějí do servisu svépomocí. Ti, kteří tolik nevěří svým schopnostem anebo nemají na údržbu svépomocí čas či náladu, svěří lyže raději odborníkům. Kde je hledat? Určitě podle dobrých referencí. V dobrém servisu nechybí moderní a dobře seřízené stroje ani kvalifikovaná a zkušená obsluha. Platí, že čím novější stroj, tím lepší výsledek. Nicméně i ten nejlepší stroj pořád řídí počítač, který plní pokyny svého „pána“. Takže výsledek práce závisí do jisté míry i na zkušenostech servismana. 

img

V síti prodejen a půjčoven Happy Sport, kde mají nejnovější strojové vybavení i zkušenou obsluhu, dokonce upřednostňují automat před ručním servisem. Proč? Protože podstatně prodlužuje životnost lyží. Dokonce až na dvojnásobek. Na rozdíl od lidské ruky je přesný, takže při broušení ubere jen tolik materiálu, kolik je nezbytně nutné. Navíc hranu obrušuje rovnoměrně po celé délce, což je ručně jen obtížně proveditelné. 

Objednat si můžete malý nebo velký servis. První varianta v Happy Sportu obnáší broušení skluznice na kameni, boční úhlování hran a jejich komplexní tuning, impregnaci voskem. U druhé varianty se přidává ještě oprava rýh ve skluznici. 

Suchý hadr po každé lyžovačce 

 Víte, že na levnějších a pečlivě oservisovaných lyžích si užijete lepší jízdu než na drahém modelu bez servisu? Už proto cestu do servisu neoddalujte. A zároveň se o lyže starejte v rámci svých možností. Po lyžovačce je nezapomeňte otřít do sucha – bráníte tím vzniku koroze. Ze stejného důvodu je nenechávejte dlouho mokré ve vaku.

Pokud je nevracíte do půjčovny, na léto jim najděte suchou a tmavou místnost, kde na vás budou moct počkat do další zimy.  



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Estetická dermatologie

S názorem, že holení nežádoucích chloupků je život obtěžující činnost, se určitě ztotožní spousta žen, ale i mužů. Současná moderní doba si vyžaduje dokonale oholené tělo, a to jak na částech, které běžně vystavujeme okolí, tak i v intimních partiích.

NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.



TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?