A cenu za nejzdravější oříšek získává...

Ořechy patří mezi skvělý zdroj živin, který splňuje parametry zdravé a nutričně bohaté potraviny. Většina ořechů obsahuje zdravé tuky, vlákninu, bílkoviny a řadu vitamínů a minerálních látek. Vzali jsme si některé druhy oříšků pod drobnohled a zjistili jsme, že všechny jsou zdravé, jen každý trochu jinak.

Kešu oříšky posilují zuby a dásně

zoom Zvětšit

Kešu zmírňují napětí a nervozitu

Kešu ořechy vynikají obsahem hořčíku, zinku a železa. Obsahují vitamíny skupiny B, vitamín E a K. Oblíbené jsou pro svou nasládlou chuť, za kterou může vyšší obsah sacharidů. Co se týká tuků, například v porovnání s pekanovými ořechu, je ho méně. O kešu oříšcích se traduje mimo jiné to, že posilují zuby a dásně, působí příznivě na kůži, oči a nervovou soustavu. Jejich konzumace podporuje také myšlení, dokáže zmírnit nervozitu, napětí, únavu i podrážděný žaludek.

Vlašské ořechy jsou potravou pro mozek

Vlašské ořechy patří k nejbohatšímu zdroji zdravých tuků. Vynikají vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin, mědi, zinku, hořčíku a kyseliny listové a jsou i výborným zdrojem vitamínů B1, B6 a E. V lidovém léčitelství se vlašské ořechy používají ke zlepšení psychiky, zlepšují funkci mozku, posilují vlasy, nehty a pokožku. Známé jsou také jejich antioxidační účinky. Dle tradiční čínské medicíny vlašáky pomáhají při astma, posilují střeva a zahřívají plíce. 

Para ořechy prospívají kůži a nehtům

Para oříšky obsahují hodnotné bílkoviny a tuky, vitamín E, B a velké množství selenu, který se v těle vyskytuje v enzymech s antioxidační aktivitou, čímž chrání organismus před poškozením volnými radikály. Konzumace para oříšků může být prospěšná také z hlediska kůže, nehtů a vlasů.  Pozitivní vliv mají para ořechy rovněž na srdce, tvorbu krve a posílení imunitního systému.

Mandle mohou pomoc při kožních problémech

zoom Zvětšit

Mandle působí příznivě na zubní sklovinu

Mandle jsou nabité vlákninou, vitamínem E, je v nich hořčík, draslík, železo, zinek a vysoké množství vlákniny. Podle lidového léčitelství mandle pomáhají při kožních a nervových problémech. Pozitivní vliv může mít konzumace mandlí také na kvalitu vlasů a nehtů. V neposlední řadě mandle poskytují ochranu srdci a cévám. Příznivě působí i na zubní sklovinu. 

Pistáciové oříšky zlepšují náladu

Pistácie mají vysoký obsah antioxidantů a železa. Jsou bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin a bílkovin. Nacházejí se v nich vitamíny A, B a E. A k tomu všemu obsahují nejméně kalorií, což oceníte v případě, že si hlídáte štíhlou linii. Mezi benefity konzumace pistácií patří také to, že prospívají imunitnímu, nervovému a cévnímu systému. Podle tradiční čínské medicíny čistí krev. A za zmínku stojí také podpora intelektu a zlepšení nálady.

Lískové ořechy proti stařecké demenci

Lískové oříšky obsahují široké spektrum vitamínů a minerálních látek. Za zmínku stojí vitamíny řady B a E, dále draslík, hořčík, vápník a zinek a jsou i dobrým zdrojem železa a mědi. Co se týká jejich prospěšnosti pro lidské tělo, „lískáče“ mají pozitivní vliv na slezinu a slinivku. Jejich konzumace se doporučuje také při únavě či nechutenství k jídlu, mají dobrý vliv na zdraví očí, jsou vhodné při cukrovce II. typu a v neposlední řadě pomáhají bojovat se stařeckou demencí.

Pekanové ořechy jako prevence kornatění cév

zoom Zvětšit

Pekanové ořechy posilují imunitní systém

Pekanové oříšky sice obsahují vyšší podíl tuku, avšak bohaté jsou i z hlediska obsahu nenasycených mastných kyselin a vitamínu B6, který skvěle působí na nervovou soustavu. Podle lidového léčitelství působí pekanové ořechy jako prevence kornatění cév a posilují imunitní systém. Pokud plánujete pekanové ořechy konzumovat, dejte si pozor na alergie.

Není ořech jako ořech aneb jak je na tom burák?

Buráky neboli arašídy jsou mnohými považovány za ořechy, i když ve skutečnosti jde o luštěninu. Na druhou stranu buráky jsou svým složením velmi blízké ořechům. Obsahují kvalitní oleje, bílkoviny, vitamíny řady B a vitamín E. Jsou ale i závažným potravinovým alergenem, proto je potřeba být s jejich konzumací opatrný. Pokud vám však pojídání buráků žádné potíže nezpůsobuje, můžete z nich těžit benefity. Dle lidového léčitelství podporují krvetvorbu, posilují nervovou soustavu, chrání zuby před zubním kazem a působí preventivně u nemocí srdce a cév. 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.

NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.



NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.